LES ETAPES DE LA VIE...

Temat: CIĄGLE CHORY
No tak, studia medyczne sa niepotrzebne, bo i tak każdy Polak zna
się na medycynie. I po swojemu leczy - a to bańkami, a to ziółkami a
to dietą. A potem gdy sa komplikacje to wina....lekarzy.
A juz zdanie, że "biseptol i antybiotyk to tylko chemia wypłukująca
z organizmu wartościowe składniki" najpierw mnie rozśmieszyło a
potem przeraziło.
A gdyby nie te antybiotyki wiele chorób kończyłoby się smiercią. A
tego zdaje się część mam niedostrzega.
Antybiotyki to broń, silna broń, która w ręku osoby
nieodpowiedzialnej jest niebezpieczna, ale w ręku mądrego lekarza
jest dobrodziejstwem.
Nie wolno nadużywac antybiotyków, ale zbrodnia jest zaniechanie
antybiotykoterapii na rzeczy metod niekonwencjonalnych.
Nie jestem ślepa zwolenniczka antybiotyków. Moje dzieci - mające
dziś 17 lat praktycznie nigdy nie były leczone antybiotykami ( jeden
z synów brał je raz w 4 czy 5 roku życia). Ale wiem co się działo
gdy anybiotyków nie było. Jakie zniowo zbierała ropna angina,
zapalenie płuc czy szkarlatyna.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,73078701,73078701,CIAGLE_CHORY.html



Temat: ospa wietrzna ... być może nas czeka
Ta szczepionka jest od niedawna dostępna, mój lekarz twierdzi, że nie jest
jeszcze na tyle powszechna, żeby uznać ją za całkowicie bezpieczną dla dzieci -
to szczepionka raczej dla dorosłych, którzy nie chorowali w dzieciństwie.
Ospa jest uciążliwa, ale nie jest taka znów niebezpieczna dla dzieci - to
właśnie dorośli przechodzą ją bardzo ciężko.
Czy jest szczepionka na szkarlatynę ?
Pozdrowienia
Aga


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,13291,17721165,17721165,ospa_wietrzna_byc_moze_nas_czeka.html


Temat: Kazirodztwo
Kilkanascie lat temu na jakims zjezdzie pediatrow w Anglii zostal
wygloszony referat, ktory sugerowal, ze szczepienia dzieci powoduja
zwiekszona ilosc przypadkow autyzmu. Minelo kilkanascie lat, owi
naukowcy dawno juz wycofali sie ze swojej tezy, ktorej nigdy nie
potwierdzili wystarczajaca iloscia badan, a po swiecie krazy,
zwlaszcza w wersji internetowej fama o szkodliwosci szczepien - juz
w szerszej wersji. Tutaj tez to slysze. Lekarze (przynajmniej
amerykanscy i ci, ktorzy walcza o zycie dzieci w trzecim swiecie)
bija na alarm, tam juz wrocilo polio, straszliwie niebezpieczna ze
wzgledu na powiklania szkarlatyna. A nas w cywilizowanych krajach
nie dotyczy, bo inne dzieci zostana zaszczepione? Do czasu.
Skad wiadomo, ze szczepienia sa nieskuteczne? przeciez wskutek
szczepienia - tych chorob nie ma, lub unikalnie sie zdarzaja w
wielce zlagodzonej wersji. To znaczy lepiej, zeby zdarzaly sie w
najciezszej wersji - bez szczepien?
Pierwszy raz zetknelam sie z pomyslem na nieszczepienie w ksiazce o
chowaniu niemowlat, ktora miala moja corka. Tlumaczenie na polski z
jezyka zachodnioeuropejskiego. Byly tam tez inne pomysly, np. ze
rodzice powinni spac razem z malenstwem w lozku i karmienie piersia
do oporu, czyli do wieku kilku lat. Jednak corka okazala sie odporna
na te nowinki i ksiazka poszla na makulature.
Odbieglam od tematu, a jaki to byl temat?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,14420,77019041,77019041,Kazirodztwo.html


Temat: Pani doktor mówiłam pani że to nie jest angina
Widze, że czym ktos glupszy, tym bardziej sie zna na medycynie i usiluje
krytykowac madrzejszych od siebie lekarzy.

Okeslenie "angina" oznacza ostre zapalenie migdalkow, ktore moze byc
spowodowane zarowno przez niektore wirusy jak i przez bakterie. Najbardziej
niebezpieczna jest angina wywolana paciorkowcami, tzw. angina paciorkowcowa lub
jej odmiana zwana płonica (szkarlatyna), ktore wymagaja zawsze leczenia
antybiotykiem ze wzgledu na mozliwe, grozne dla zycia powiklania. "Wyglad" tych
angin, zwlaszcza w pierwszym okresie choroby jest czesto niemal identyczny jak
tych spowodowanych wirusami i zawsze najmadrzejszy bedzie ten lekarz, ktory
bedzie widzial pacjenta jako ostatni.

Ale dla kogo ja to wlasciwie pisze, przeciez wy wszyscy i tak zawsze wiecie
wszystko lepiej od lekarzy i potraficie tylko krytykowac.
Tylko po co w takim razie chodzicie do nich po porade?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,55,64009012,64009012,Pani_doktor_mowilam_pani_ze_to_nie_jest_angina.html


Temat: Szkarlatyna
Szkarlatyna jest chorobą wywołaną przez paciorkowca. Każda infekcja
w ciąży jest potencjalnie niebezpieczna. Paciorkowce wywołują
np.anginę. Jeśli ma Pani na myśli powikłania u noworodka, to mogą
się pojawić tak jak w przypadku innych infekcji bakteryjnych, z
goraczką. Płonica rozwija się bardzo szybko- kilka dni, więc dziecko
zakażone miałoby już objawy choroby.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,1144,102832498,102832498,Szkarlatyna.html


Temat: do pani Dr o szkarlatynie
do pani Dr o szkarlatynie
Czy szkarlatyna jest zagrożeniem dla nienarodzonego dziecka , jestem
w 36 tyg ciąży.
Moje dziecko uczęszcza do przedszkola i nie wiem czy jest to dla
mnie niebezpieczne . Pediatra twiedzi ,że to jest angina która
kończy się wysypka więc jeśli bende przestrzegać zasad higieny to
nie mam czym się martwić .
proszę o pomoc.dziekuje.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,1144,102938251,102938251,do_pani_Dr_o_szkarlatynie.html


Temat: Prawdziwy obraz pandemii
mi to sie poprostu smiac z was chce...obie grypy sa takie same a ta grypa
pandemiczna lzejsza niz normalna

i widocznie nie dociera ,ze kazda grypa u niektorych jest niebezpieczna

przy normalnej umieraja tez ludzie tylko,ze statystyk nie ma i nie ma paniki

sasiadka w cigu jednej nocy z goraczki zmarla przy grypie normalnej 14 lat miala
w Polsce jeszcze

a szczepionki?po szczepionce tez mozna przejsc grype

dlaczego jestesmy szczepieni na szkarlatyne na przyklad

a epidemia wszedzie i po 6 razy dzieci maja(np.corka moja 6 raz miala)inne tez
dzieci....tak jest z kazda

I GORZEJ TO PRZECHODZI NIZ JAKAS TAM GRYPE


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,177,104789638,104789638,Prawdziwy_obraz_pandemii.html


Temat: Szkarlatyna w ciazy !!!
Hej, obawaim się że jest to niebezpieczne. Z tego co się przedchwilą naczytałam
o tej chorobie. W sobotę miałam kontakt z dziećmi, które są teraz chore na
szkarlatyne i umieram ze strachu czy się nie zaraziłam
Ty tez miałaś jakiś kontakt z tym choróbskiem?
Ania

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,24022726,24022726,Szkarlatyna_w_ciazy_.html


Temat: mama w ciąży a w przedszkolu dziecka panuje ospa
No właśnie, mam podobne dylemty.
8 tydzień ciąży, dwójka starszych w przedszkolu i informacja, że w przedszkolu
panuje szkarlatyna (troje dzieci z grupy mojego 4-latka zachorowało) i różyczka.
O różyczkę się nie bardzo martwię, bo się szczepiłam, a o ile wiem szkarlatyną
się nie zaraża przed wystąpieniem pierwszych objawów, więc niby jest OK.
Ale chodzi o całą masę mozliwych innych chorób, w tym najbardziej chyba realna
i niebezpieczna w ciązy grypa.
Przez moment postanowiłam nie puszczać chłopców cały styczeń do przedszkola,
ale po ich 5 dnich w domu poddałam się - energia ich rozpierałą, a mnie wręcz
przeciwnie .
Także pozostaje mi chyba mieć nadzieję, że nic groźnego do domu nie przywloką.
Pozdrawiam,
Ania
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,34442186,34442186,mama_w_ciazy_a_w_przedszkolu_dziecka_panuje_ospa.html


Temat: Dwa pytania
Dwa pytania
Witajcie dziewczyny!
Jestem w 19 tc i mam mocne zapalenie gardła. Ogólne samopoczucie okropne,
wszystko boli, gorączka itp. Lekarz internista zakazał brac czegokolwiek mam
tylko płukac gardło wodą za solą a przy gorączce robic zimne okłady. Co można
brac przy wysokiej temperaturze jesli nie pomogą okłady? Z tago co wiem
temperatura powyżej 38 stopni może zaszkodzić dziecku.
I pytanie drugie. U mojego synka w ptrzedszkolu panuje szkarlatyna a ja nie
przechodzilam jej jako dziecko. Czy wirus tej zakaźnej choroby przenika przez
łozysko i może byc niebezpieczny w ciąży?

Z góry bardzo dziekuję Wam za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,33372680,33372680,Dwa_pytania.html


Temat: Listopad 2008
SUPER! mirianna ))) bardzo sie ciesze razem z Tobą
a co do szkarlatyny, to mój lekarz mówił, ze wszystkie te choroby sa najbardziej
niebezpieczne w I trym i pod koniec III (przed samym porodem). Wiec sie nie
martw na zapas niczym. Dzidzi ma już swój układ odpornościowy i nie da sie byle
czemu
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,586,76121486,76121486,Listopad_2008.html


Temat: zgrzytanie zębami przez sen
Dziękuję bardzo za to kompendium wiedzy o pasożytach. Chcąc nie chcąc będę
zgłębiać temat dalej. Mam jeszcze takie pytanie: z postów na forum odniosłam
wrażenie lekarze niechętnie podchodzą do przepisywania leków na pasożyty. Czy
przyczyną jest to że leki te są wybitnie toksyczne i niebezpieczne dla
organizmu? Czy może jest jakaś inna przyczyna? Nie chcę tu mówić o braku wiedzy
ale... po ostatnim wyczynie pediatry z przychodni która nie rozpoznała u córki
szkarlatyny mimo że ja byłam pewna że ona ją ma bo objawy takie same jak pół
roku temu u syna tylko bez temperatury...

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,65664284,65664284,zgrzytanie_zebami_przez_sen.html


Temat: szkarlatyna
Mój obecnie 5 latek miał już 2 razy szkarlatynę. Nasza p. doktor
zabraniała wychodzić na dwór w trakcie trwania choroby i jeszcze
parę dni po skończonej antybiotykoterapii. Wiem, że nie
wolno "przeziębić" tej choroby, bo powikłania są bardzo
niebezpieczne.
Życzymy dużo zdrówka )
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,79119921,79119921,szkarlatyna.html


Temat: Szkarlatyna - powikłania
Szkarlatyna - powikłania
Naczytałam się o niebezpiecznych powikłaniach po szkarlatynie i jestem teraz w
niemałym stresie. Chodzi o mojego 4-o letniego synka, który choruje na
szkarlatynę od dwóch dni, ale dopiero dzisiaj dostał antybiotyk. Podobno
najlepiej leczy się szkartaltynę penicyliną i jej pochodnymi. Ale syn ze
względu na uczulenie nie może ich brać. Dostał inny antybiotyk.
Co wiecie o powikłaniach po szkarlatynie? Czy to częste zjawisko, czy raczej
sporadyczne? Jak było w przypadku Waszych dzieci? I czy były leczone
antybiotykiem innym niż pochodne penicyliny? Na co powinnam teraz zwracać
większą uwagę?

Bardzo się boję...

I.

PS. A na dodatek martwię się, że moja ciężarna siostra mogła się zarazić. Nie
wiecie może, czy często zdarzają się przypadki zachorowań na szkarlatynę wśród
osób dorosłych? Czy mojej siostrze, a przede wszystkim jej dzidziusiowi, może
coś grozić?

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,41851220,41851220,Szkarlatyna_powiklania.html


Temat: nietypowe objawy-czy to szkarlatyna? pomozcie!
nietypowe objawy-czy to szkarlatyna? pomozcie!
Moj synek od 3 dni ma brzydkie, luzne kupki ze sluzem (3 dziennie) i drobna
swedzaca wysypke (jak kasza manna) na szyi i piersi. Dzis rano pojawila sie
goraczka (38 st). Lekarka powiedziala ze gardlo zaczerwienione i ze to wyglada
na szkarlatyne i przepisala antybiotyk. Ja nie ufam do konca tej lekarce i
przekopalam internet szukajac wiadomosci o tej chorobie. Pisza ze zaczyna sie
jak przeziebienie a wysypka przychodzi wraz z goraczka, sa tez wymioty. Czyli
troche sie u nas nie zgadza. Kuba ma 22 miesiace i nie bral jescze
antybiotyku. Wiem ze szkarlatyna jest niebezpieczna i sagrozne powiklania
dlatego chyba nie mam wyjscia z tym antybiotykiem. Czy wasze dzieci mialy tez
takie objawy przy szkarlatynie? Prosze, napiszcie!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,36085070,36085070,nietypowe_objawy_czy_to_szkarlatyna_pomozcie_.html


Temat: nietypowe objawy-czy to szkarlatyna? pomozcie!
U mojego syns szkarlatyna zaczęła się podobnie jak każda infekcja. Następnie
pojawiła się wysoka gorączka( 39), i charakterystyczny biały trójkąt na skórze
w okolicy nosa i ust. Był taż malinowy, obłożony język i wysypka, która na
drugi dzień od pojawienia się wyglaądała jak czerwone placki. Synek miał tylko
niewielkie łuszczenie naskórka. Szkarlatyna to niebezpieczna choroba,
koniecznie zbadaj synkowi( po tygodniu od ustąpienia choroby), mocz(ASO), i
serce. Pamiętaj też, że antybiotyk należy brać minimum 10 dni( a przy okazji
paciorkowce, które wywołują szkarlatynę, są stale obecne i można ponownie
zachorować, na siebie też uważaj). Moje dziecko dostało Augmentin, a Twoje?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,36085070,36085070,nietypowe_objawy_czy_to_szkarlatyna_pomozcie_.html


Temat: Augmentin, wysypka
U nas po tygodniu brania augmentinu pojawila sie bardzo silna wysypka na calym
ciele 2,5 rocznego chlopca; lekarze mieli duze klopoty z diagonoza (uczulenie
czy szkarlatyna; stanelo na uczuleniu (ale dopiero po wizycie na oddziale
zakaznym w szpitalu) i chyba tak bylo, bo po silnych lekach odtruwajacych
nastapila wyrazna poprawa; poniewaz jednak przez ten tydzien syn bral nie tylko
augmentin, ale i inne leki na kaszel i katar, to oczywiscie na 100% nikt nie
potwierdzi, ze chodzi o augmentin, bo moze o witamine C. Raczej jednak o ten
antybiotyk. Podawanie wapna to za malo, zreszta te uczulenia odlekowe bardzo
dlugo schodza. Prosze pamietac, ze kazdy nastepny kontakt z lekiem, ktory
uczula, jest coraz bardziej niebezpieczny, wiec warto naprawde dokladnie
obserwowac i uwazac na przyszlosc. Zyczymy zdrowia.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,37287748,37287748,Augmentin_wysypka.html


Temat: Pytanie o ASO, ponad 640 a norma 0-200
Podwyższone miano ASO świadczy,że organizm twego dziecka jest "uczulony" na
paciorkowce (te bakterie, które wywołują anginę i szkarlatynę).
Uczulony - czyli produkuje przeciwciała w nadmiernej ilości; do tego stopnia,że
tych przeciwciał jest tak dużo, że same stają się zagrożeniem dla organizmu.
To tak, jakby na niewielki atak kraju ościennego rząd powołał pod broń
wszystkich zdolnych do noszenia broni, i nie zwolnił ich do rezerwy, kiedy atak
już został odparty. Wojsko jak to wojsko - nudzi się, no i musi z czegoś żyć,
więc grabi, rabuje ,gwałci...
Tak to mniej więcej działa.

ASO 640 to nie jest jeszcze bardzo dużo, ale świadczy o samym fakcie uczulenia.
Następny atak paciorkowców może wywołać niebezpieczny wzrost ASO - i tak zwany
rzut reumatyczny.
"Gorączka reumatyczna" to nie tylko zapalenie stawów ( to ponoć nie problem) ale
przede wszystkim niebezpieczeństwo uszkodzenia serca i mózgu.

Dlatego dzieciom z podwyższonym ASO podaje się profilaktycznie antybiotyki, by
zapobiec infekcji paciorkowcowej, czyli nie dać organizmowi powodów do dalszego
produkowania przeciwciał (ASO).

Pozostałe wyniki krwi świadczą o przebytym ostrym stanie zapalnym.
Skoro CRP jest teraz w normie - znaczy, że w tej chwili stanu zapalnego nie ma.

Z tymi wynikami koniecznie trzeba iść do lekarza. On ustali, czy ten przebyty
stan zapalny poczynił w organizmie dziecka jakieś szkody.
On też zaleci, jak pilnować się przed wzrostem ASO. Czasem oznacza to branie
antybiotyków przez lata, ale to wyjątkowo.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,73130501,73130501,Pytanie_o_ASO_ponad_640_a_norma_0_200.html


Temat: Wzywanie karetek
Wzywałam karetke kilkukrotnie do dziecka w ciagu 10 lat.Zawsze
przyjezdzali szybko i kilka razy dziecko zostalo skierowane do
szpitala.Czyli przypadki uzasadnione.
Ostatnio moja 10 latka zachorowała- mega weekend, podejrzenie
szkarlatyny.Nie zdazylam podac jej antybiotyku,wziela jakis lek na
bolace gardło i niedlugo pozniej bardzo spuchły jej usta.Zadzwonilam
na pogotowie, opisalam sytuacje i dyspozytorka bez jakichkolwiek
moich naciskow przyslala karetke.Pojechalysmy nia do szpitala.
Na izbie przyjec lekarka skomentowała tez sytuacje, ze powinnam z
uwagi na bardziej potrzebujacych karetki nie wzywac.coz,
wytlumaczylam, ze po pierszenie damagalam sie bezwglednie karetki,
po drugie dokladnie opisalam dyspozytorce sytuacje, po trzecie
puchniecie okolic twarzy jest niebezpieczne dla zycia, a ja nie
jestem w stanie ocenic czy ta opuchlizna przypadkiem nie przeniesie
sie na tchawice.gdyby spuchla jej reka, to bym sie tym tak nie
przejmowała.Lekarka orzekla ze to jakies uczulenie, np na cytrusy, a
wlasciwie na chemia, jaka sa pryskane, bo faktycznie zjadla.
Opuchlizna zeszla, szkarlatyne leczylysmy 2 tygodnie.



Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,567,91479635,91479635,Wzywanie_karetek.html



© 2009 LES ETAPES DE LA VIE....

Home SZPZLO Wola SZ Strzyżów